EN NY ERA FÖR DEN GAMLA SKÅNELÄNGAN

EN NY ERA FOR DEN GAMLE SKÅNELANGAN

Da Carina og Mikael Arneryd bestemte seg for å flytte ut i sommerhuset på heltid, valgte de å bygge om den gamle Skåne längan slik at den skulle passe livet deres hele året. Flere vinduer og en åpnere planløsning bidro til en lysere og luftigere bolig. Og med det innebygde Victoria-oransjeriet forlenger utesesongen med flere måneder. Se andre orangerier fra Qvesarum her.

Carina Arneryd tilbrakte alle barndommens sommerferier og juler her i den gamle låven like utenfor Sjöbo. Etter hvert ble det også et sommerparadis for henne og ektemannen Michaels tre barn. Båndene til huset og stedet er sterke, og da barna flyttet hjemmefra, bestemte paret seg for å flytte ut av byen på heltid.

- "Men vi følte at vi ville tilpasse huset til helårsbruk. Det trengte isolasjon, og vi ønsket å få mer lys og luft inn i rommene, som var ganske små og mørke", sier Carina.

Men hvordan tilpasser man en klassisk skånsk låve til et moderne liv uten å ødelegge husets særpreg? Familien spekulerte og skisserte, og til og med de tre voksne barna ble involvert. Noen av svarene fant de i Qvesarums showroom i Slogstorp.

- Jeg har alltid likt serien, og nå føltes den helt riktig for dette huset.

Carina

Åsa Thunberg i Qvesarum ble en sparringspartner i prosessen. Blant annet når det gjaldt valg av vinduer og hvordan de skulle plasseres. Åsa husker spesielt godt planleggingen av den nye spisestuen som familien bygde mot nord.

- "Jeg kom dit da det var tatt ut et stort hull i nordveggen for å starte utbyggingen. Det var en fantastisk utsikt over beitemarker og åkrer, og det virket åpenbart at vi skulle utnytte den og investere i mange vinduer.

Med taket åpent opp til mønet, ti sprossevinduer og en dobbel glassdør ut mot hagen føles den nye spisestuen som en lys og luftig veranda. Den nye utsikten inspirerte også til å investere i hagen med klassiske stier og blomstrende bed.

Et kjøkken som passer til huset

Kjøkkenet, som ligger i den vestlige delen av huset, måtte også oppdateres for å bli mer funksjonelt. Men i likhet med resten av huset var det viktig at det hadde en stil som passet til husets alder og karakter. Valget falt på et Qvesarum-kjøkken som kunne tilpasses rommets forutsetninger. Det hadde lenge ligget et gammelt teglsteinsgulv her.

- Da vi begynte å rive vegger, ble gulvet dessverre ødelagt, men vi kunne erstatte det med Qvesarums håndlagde teglsteinsgulv, sier Carina.

Et sted for avslapning

I stuen står en stor, grå peis som Carinas foreldre i sin tid bygde av stein de selv gravde opp på jordene. Den gang som nå sprer peisen varme og koselig stemning når man slår seg ned i sofaene foran den.

For hele familien er huset et sted for avslapping og sosialt samvær.

- Å komme hjem hit er litt som å dra på retreat.

säger sonen Peter som bor i Stockholm.

For Carina og Mikael har livet på landet også ført til at de tilbringer mye mer tid utendørs. Mikael spiller golf på banen et steinkast fra hjemmet. Carina jobber med alpakkaene sine på beitet ved siden av hagen. Og hun tar vare på plantene og avlingene sine - tomatene trives i orangeriet.

Uteliv i orangeriet

Investeringen i et orangeri handlet om å forlenge utesesongen, å kunne være "nesten" ute selv når det regner og blåser. Men det måtte være så nær huset som mulig, og det er akkurat det som har skjedd.

Victoria-orangeriet i FSC-merket teak er på 15 kvadratmeter, men her er det utvidet med en passasje som forbinder det med huset. Carina og Mikael har innredet med vakre, gamle møbler og tepper som bidrar til en varm og koselig følelse. I vinduene henger vakker keramikk som Carinas foreldre kjøpte fra den lokale keramikeren Elfstrand på 1940- og 50-tallet.

- Åsa foreslo at vi skulle bygge orangeriet sammen med huset, og det ble veldig vellykket. Det er så lett å gå ut hit, og i sommermånedene er dette både stue og spisestue.

I dag er det gamle familiehuset et 200 kvadratmeter stort, lyst og moderne hjem med god plass til familie og venner. Men husets karakter og hjerte er intakt, ifølge hele familien.