Det er en vindfull og ganske kjølig morgen i midten av november, og i spisesalen på Gastro Gaspari legger bygningsarbeiderne siste hånd på de siste detaljene. Selv om det fortsatt er noen dager til den offisielle åpningen, har Mathias og Hanna allerede arrangert en snikpremiere samme kveld.
En sitteplass til 20 personer, avslører Hanna Madsen.
På kjøkkenet har kjøkkensjef Mikael Feuk nettopp begynt å forberede kveldens meny. På arbeidsbenken i rustfritt stål ligger grønnsaker og rotfrukter fra lokale produsenter. I varmluftsovnen står et stort ovnsfat med sølvfarget løk.
Vi slår oss ned i den lille gruppen med lenestoler ved baren. Ved hjelp av Hanna og Mathias spoler vi båndet tilbake ca. 1,5 år. Det var på den tiden at ideen om en ambisiøs restaurant i luksuriøse, hjemmekoselige omgivelser ble født i hodet til gründeren Mathias Grönberg.
Gammel smie
Tidligere drev Mathias Gaspari Lodge, et koselig Bed & Breakfast i landsbyen. Virksomheten gikk bra, og som den rastløse gründeren han er, følte Mathias at det var på høy tid med et nytt prosjekt.
- Jeg sto og klippet gresset utenfor hytta da Hanna kom forbi med barnevognen sin. Vi har vært naboer en stund, og jeg fikk et innfall, stoppet gressklipperen og spurte om vi ikke skulle starte en restaurant sammen. Halvannen time senere var vi partnere.
Ved siden av hytta lå en gammel smie som en gang hadde blitt brukt til å produsere hestesko for den svenske hæren. Den sjarmerende bygningen, som også fungerte som stall for nabolagets hester, hadde akkurat de rette forutsetningene for å bli en hjemmekoselig møteplass, mente Mathias, som siden han flyttet til Flyinge tolv år tidligere har renovert flere gamle eiendommer i landsbyen. Å starte en restaurant der så han som en naturlig fortsettelse av sitt lokale engasjement.
- Tanken er at dette skal bli en møteplass, både for oss som bor her og for folk som kommer på besøk. Flyinge tiltrekker seg spesielt mange hestefolk, nå slipper de å dra til Lund for å spise skikkelig god mat.
VM-gull og OL-sølv
Mathias og Hannas ambisjoner er høye. Drømmen er at Gastro Gaspari en dag skal få en stjerne i Michelin-guiden.
- "Det er en drøm vi lever i, at vi en dag skal bli så vellykkede og dyktige at vi fortjener en stjerne. Vi har verktøyene og ambisjonene, sier Hanna.Gastro Gasparis kjøkkensjef er Mikael Feuk. Mikael er medlem av det skånske kokkelandslaget Team Kulinar og har både VM-gull og OL-sølv på CV-en.
Menyen er inspirert av det nye nordiske kjøkkenet, forklarer han.
- Det betyr blant annet at vi bruker sesongbaserte råvarer - med smaker som følger årstidene - og mye lokale råvarer.
Alle drinker er valgt ut med stor omhu. Dels for å skape et unikt og personlig sortiment, men også for å få en bredde som passer alle ulike smaksløker og lommebøker, forklarer Mathias Grönberg.
Inspirasjon fra Qvesarum
Et annet viktig element for å nå de ambisiøse målene er miljøet og atmosfæren. De vakre omgivelsene selvfølgelig, med utallige hestebeiter og bølgende jorder, men også selve bygningen. Da Mathias og Hanna overtok smia, hadde den et stort behov for renovering. Det som fanget oppmerksomheten deres, og som kanskje mer enn noe annet fikk dem til å innse potensialet, var den vakre, gule, håndlagde mursteinsfasaden. Det gamle preget skulle bevares, men dører og vinduer måtte skiftes ut. For å få inspirasjon og råd henvendte de seg til Qvesarum bygningsvern.
- Det føltes naturlig. Dels fordi de har så flotte produkter, men også fordi de har en enorm erfaring med renovering av gamle bygninger som de gjerne deler.
Stopper opp og spør
Under hele oppussingen har Mathias og Hanna hatt en løpende dialog med Qvesarums eksperter. Sammen har de skissert løsninger og diskutert alt fra materialvalg til i hvilken rekkefølge ting bør gjøres.
- Noen ganger har de bedt oss skynde oss, andre ganger har de bremset oss slik at vi ikke gjør noe vi kommer til å angre på.Der den gamle logodøren var, er det nå et stort sprossevindu og dørparti i teak. De buede teakvinduene med vakre sprosser er plassert på samme sted som de opprinnelige vinduene.
Hanna forteller at folk av og til stopper utenfor og spør hvor de vakre dørene og vinduene kommer fra.
Qvesarum har også bidratt til noe av innredningen. Mot den ene veggen står et stort skap med glassdører som skal fungere som avec-skap. På veggene er det støpejernsventiler, og på bordene står rustikke lysestaker i smijern.
Mathias og Hanna er veldig fornøyde med valgene sine.
- Vi snakket selvfølgelig også med andre leverandører, men vi fant ingen som kunne matche Qvesarum, verken når det gjaldt kvalitet eller pris.