Første gang Hanna prøver fotbadet
- Hanna Hansson Cederberg, administrerende direktør for Brösarps Gästgifveri og SPA, setter føttene i det varme fotbadet og strekker seg etter bøtta med fotsalt.
Hun smiler fornøyd.
- "Jeg har ikke hatt tid før", forklarer hun unnskyldende mens de hvite krystallene løser seg opp i vannet.
Hyggelighetsfaktoren er høy inne i orangeriet
Det er bare noen uker til jul, og utenfor de store vinduene i vertshusets nybygde orangeri stiger dampen opp fra de oppvarmede bassengene. En mann legger fra seg badekåpen på en av liggestolene og glir ned i det tempererte vannet, og inne i orangeriet er det fyr i peisen.
Her er trivselsfaktoren høy og stemningen varm og avslappende. "Det var akkurat dette vi ønsket å oppnå", sier Hanna.
- "Vi har fått så mange gode tilbakemeldinger fra gjestene våre. De liker følelsen av å være ute, men likevel inne, hvis du skjønner hva jeg mener.
Fra lærerutdanning til administrerende direktør i Brösarps Gästgifveri
Tretti år har gått siden Hannas far, Anders Cederberg, overtok det historiske Brösarps Gästgifveri på Österlen i Skåne. 15 år siden - eller er det enda lenger siden? Hun er ikke helt sikker selv - Hanna bestemte seg for å bli med faren.
Hun var nettopp ferdig med lærerutdannelsen, og tanken var at jobben på vertshuset skulle være midlertidig. 15 år senere er hun fortsatt der, men nå i rollen som administrerende direktør. Og ikke bare det: Hun stortrives, sier hun, og har ikke angret en dag på at hun fulgte i farens fotspor.
En av grunnene til at hun trives så godt, er at det skjer ting hele tiden. Virksomheten utvikler seg. Ambisjonen er å skape noe som føles nytt og moderne, men uten å miste den innbydende følelsen som har preget skånske kroer opp gjennom historien.
I dag driver Hanna kroen sammen med ektemannen Pontus. Far Anders er 84 år gammel, men jobber fortsatt hver dag, og et viktig skritt i utviklingen var da familien bestemte seg for å supplere virksomheten med et spa. Det er nå ti år siden. Den gamle stallen som tilhørte nabohuset ble renovert, og det ble bygget en spa-avdeling med to innendørsbassenger.
Spaet ble en umiddelbar suksess
Spaet ble en suksess, og snart innså Hanna og Pontus at de måtte utvide det, men hvordan gjør man det i en liten skånsk landsby som Brösarp, der husene ligger tett og tomtene er små?
Ut fra dette ikke helt enkle regnestykket ble ideen om et orangeri født. Et sted som ikke bare er en bygning, men en opplevelse i seg selv, der gjestene kan ta et fotbad og slappe av foran en beroligende ild.
Valget av et orangeri fra Qvesarum var litt tilfeldig, fortsetter Hanna. Samtidig - etter å ha sett på flere andre modeller og leverandører - var det ingen tvil om hvilket orangeri som sto øverst på ønskelisten.
Hvorfor var det en tilfeldighet?
- "Pappa og jeg var ute og kjørte en dag og bestemte oss for å stikke innom Qvesarum-utstillingen i Slogstorp. Da vi så det fantastiske FSC-sertifiserte orangeriet i teak, visste vi at det var riktig. Vi pekte på orangeriet og sa: Sånt må vi ha!
Orangeriet ble skreddersydd etter Gästgifveriets behov.
Det som først fanget Hannas oppmerksomhet, var ikke de oljede teakvinduene, men den håndlagde teglsteinen som er brukt til gulv, gavler og sokkel - "Det er så vakkert", sier Hanna.
En ting som skiller vertshusets orangeri fra mange andre orangerier, er størrelsen. Bygningsarealet er 4x10 meter, noe som er betydelig mer enn standardmodellene, som er designet for å passe inn i en enebolig eller et attefallshus.
"Fordelen med Qvesarums orangerier er at de lages på bestilling og derfor kan tilpasses helt etter ønske", sier Hanna.
Modellen som paret startet med, heter Alva og er en av tre modeller i Qvesarums sortiment av orangerier. I tillegg til klassiske vinduer, med eller uten sprosser, har den også en stor foldedør som kan åpnes helt opp.
For å redusere innsyn fra naboene valgte Hanna og Pontus å mure gavlene i håndlaget rød teglstein.
- "Teglsteinen gir en veldig varm og innbydende følelse. Vi ville at det skulle føles moderne på vår måte. En blanding av gammelt og nytt, sier Hanna.
I mars 2022 kom orangeriet endelig på plass.
Orangeriet ble bestilt midt under den pågående pandemien, noe som gjorde at leveringstiden var lengre enn vanlig. Noe de ansatte på Qvesarum var veldig åpne med fra starten av, forklarer Hanna.
Likevel føltes ventetiden veldig lang.
- Sånn går det når man virkelig vil ha noe. Man blir utålmodig. I mars 2022 kom endelig orangeriet. Nå planlegger Hanna og Pontus et nytt orangeri. Denne gangen i forbindelse med restauranten.
Hun har bare godt å si om Qvesarum som leverandør.
- Qvesarum har håndtert det veldig bra, og har vært en god støtte gjennom hele prosessen. Da vi bestemte oss for hvordan orangeriet skulle se ut, tegnet de det opp for oss. Arkitekten vår brukte deretter tegningen som grunnlag for byggetillatelsen.