Flise- og terrakottagulv
Legging
Eventuell gulvvarme bør være slått av en dag før legging av gulv. Deretter skal underlaget være flatt og tørt, og forbehandles med en selvklebende primer. Som et festemateriale anbefaler vi flislim. Ved påføring av flislimet bør det brukes en spatel med store tenner. Legg det på flisene, og trykk litt ekstra på de flisene som har en ujevn høyde, slik at gulvet blir rett. Regn med at det ferdige mursteins-/terrakottagulvet er ca. 10-15 mm tykkere enn tykkelsen på mursteinsflisen. Vær oppmerksom på at ulike modeller av gulvfliser kan ha ulik tykkelse, og at det også kan være små høydeforskjeller mellom gulvfliser av samme modell.Vi anbefaler at gulvflisene legges løst på underlaget før de festes ordentlig med limet. Dette er for å kunne justere både fargespill og fugebredde.
Fuging
Fugebredden skal være 15-20mm. Fugemassen "mures" direkte inn i skjøten og presses med en fugepistol. Prøv å konsentrere fugemassen til å fylle kun fugene, og vær forsiktig med å få massen på gulvflisene. OBS! SKAL IKKE HELLES OVER HELE GULVET SOM ET SEMENTGULV HVOR HELE GULVET ER DEKKET MED FUGEMASSE, da denne metoden etterlater fugerester på flisene. Eventuelle fugerester som havner på flisene, må vaskes av med linoljesåpe og lunkent vann så fort det skjer. Fugemasse som tørker inn i porene og ujevnhetene på flisene, er vanskelige å fjerne.
Overflatebehandling
Anbefalingen vår er at terrakottafliser og gulvfliser alltid skal mattes ut med klinkerolje eller lignende. De beste resultatene oppnås hvis du bruker olje (Cottobello) og voks (Lucer) som du kan finne i kolleksjonen vår. Vi har også materialer for rengjøring av fliser (Sanet), som for eksempel fjerner fugerester og smuss.
1. Om det trengs, rengjør med Sanet. Én del Sanet og tre deler vann.
2. Når gulvet er rent og tørt, gjennomfører du med en behandling med Cottobello. Påfør oljen med en myk børste/pensel 1-2 ganger over hele gulvet, både over fliser og fuger. Poler deretter gulvet med en myk klut.
3. Når det har gått ca. 4-6 timer etter du har påført Cottobello-oljen, pensles hele gulvet (både fliser og fuger) én gang med Lucer. 1 liter er nok til ca. 10 m2. Lucer pensles over både flisene og fugen. La dette tørke i 24 timer.
Dagen etter er gulvet klart til å gå på.
INSTRUKSJONSFILM
Slik legger du mursteinsgulv fra Qvesarum
Fliser og flislagte gulv
Flisleggingsinstruksjoner for viktorianske fliser Flislagte gulv
Trinn 1: Kontroller flisene. Åpne flere skuffer og velg og plasser fliser tilfeldig for å få et ensartet utseende (med unntak av spesielle mønstre med nummererte fliser). Vi tar ikke imot reklamasjoner etter at flisene er lagt. Kontroller derfor flisene nøye og reklamér på eventuelle feil før du starter monteringen.
Trinn 2: Legging For å få en god legging av alle våre steintøyfliser må de legges på en ren overflate som er helt glatt og fri for inntrengende fuktighet, med et festemiddel som er egnet for den aktuelle overflaten og for uglaserte steintøyfliser.
Produkt som skal brukes: Lim som er egnet for uglasert steintøy.
Trinn 3: Fuge Når fugemassen er helt tørr, bruker du en fugemasse som er egnet for uglasert steintøy og lar den tørke. For å sikre at fugene fylles ordentlig, kan dette arbeidet gjøres i flere trinn. Svarte og fargerike fuger som inneholder sterke pigmenter som kan sette flekker på flisene, anbefales ikke.
Produkter som skal brukes: Fugemasse eller epoksymørtel egnet for uglasert steintøy.
Trinn 4: Rengjøring Fugemassen etterlater en tynn sementfilm på overflaten av flisene. Denne kan noen ganger fremstå som en hvit "film". For å fjerne denne sementfilmen brukes et surt produkt sammen med mekanisk behandling/vask. Metode: - Fei/børst overflaten. - Fukt fugene - Påfør produktet på en del av overflaten (del opp overflaten i mindre områder). La virke i noen minutter. - Gni overflaten med for eksempel en hvit skurekloss. - Skyll grundig med vann (om nødvendig flere ganger) for å nøytralisere produktet og samle opp sementfilmen. - La produktet tørke før du går videre til neste trinn.
Produkter som skal brukes: Fugerens som er egnet for uglasert steintøy.
Trinn 5: Påfør impregneringsmiddel for å forhindre flekker. Dette trinnet bør utføres etter flislegging, fuging og rengjøring (trinn 1 til 4). Flisene skal være helt rene og tørre før du starter denne behandlingen. Denne behandlingen er viktig for svært utsatte områder som dusjer og kjøkkenbenker, og for fliser som legges utendørs. Dette for å unngå at fargestoffer (fett, blekk osv.) trenger inn i porene.
Produkt som skal brukes: Spesialimpregneringsmiddel for steintøy.
Instruksjoner for regelmessig vedlikehold
Hensikten med regelmessig vedlikehold er å sikre at flisene beholder sitt opprinnelige utseende så lenge som mulig. Dette krever at de vaskes med jevne mellomrom. Valg av produkt, samt vannets egenskaper, helst mykt, påvirker flisens egenskaper. Generelt bør det ikke brukes linoljebaserte produkter.
Produkt som skal brukes: Rengjøringsmiddel egnet for uglasert steintøy.
Ikke bruk: Brunsåpe eller linoljebaserte produkter. Flusssyre, HF eller lignende produkter.
Viktig informasjon om klinkerfliser
Beregning av svinn: For å kompensere for svinn på grunn av tilskjæring anbefaler vi å legge til 10 % til overflatedimensjonene målt på stedet.
Variasjoner i størrelse
Ettersom denne typen fliser tilhører gruppen "ukorrigerte tørrpressede fliser med begrenset vannabsorpsjon", kan dimensjonene variere innenfor toleransene som er fastsatt av akkrediterte organer (spesifikasjon fra det franske instituttet for bygningsforskning CSTB og gjeldende standard EN 14411). For denne typen fliser som leveres usortert, må man derfor regne med en fugebredde på 2-3 mm, og på grunn av denne begrensningen kan det være nødvendig å foreta justeringer.
Nye varianter
Ettersom disse flisene er produsert av naturmaterialer, kan det forekomme mindre variasjoner i fargenyansen mellom ulike produksjonsserier av fliser i samme fargenyanse. Vi kan derfor ikke garantere at fargene er de samme ved etterbestillinger. Oppbevaring av flisene Våre fliser, spesielt de som er limt på papir eller fiberduk, må oppbevares på et tørt sted.
Betonggulv
Legging
Betongflisene våre legges på samme måte som en vanlig klinkerflis i fix og skjøtes deretter med en klinkerfuge. Vi anbefaler en fugebredde på 18-20 mm mellom flisene. Ved legging av betongfliser er forbruket av fix ca. 3 kg/m2 og forbruket av fuge ca. 6 kg/m2.
Fuging
Fugebredden bør være 15-20 mm. Fugematerialet "mures" direkte inn i fugen og presses med en fugepinne. Forsøk å konsentrere fugemassen til fugene og vær nøye med å få fugen på flisene. MERK! SKAL IKKE FUGES SOM KLINKEGULV DER FUGEN SPRES OVER HELE GULVET MED EN FUGEBRETT, da denne metoden etterlater fugerester på flisene. Eventuelle fugerester som havner på flisene, bør vaskes av med linoljesåpe og lunkent vann mens fugingen pågår. Fugemasse som tørker inn i flisens porer og ujevnheter, er vanskelig å fjerne.
Overflatebehandling
Vi anbefaler å behandle gulvet med linoljevoks. Påfør linoljevoksen svært tynt med en svamp. La den herde i henhold til instruksjonene på emballasjen, og poler deretter med en myk klut, for eksempel et gammelt frottéhåndkle. En liter linoljevoks er nok til ca. 30 m2. Oljevoksen gir overflaten på betonggulvet glans og en silkematt følelse.
Subheading
Collection list
Legging av belegningsstein og hagefliser
For å sikre et vakkert og slitesterkt fortau er det viktig at forarbeidet gjøres riktig i forhold til belastningen som området skal utsettes for.
Underlaget skal være jevnt og stabilt - og det skal også fungere som et dreneringssystem for regnvann. Hvis underlaget ikke drenerer bort vannet, blir belegget ofte fuktig, noe som kan føre til ujevnheter i form av setninger og hulrom. I de følgende avsnittene finner du tips og veiledning for arbeid med markbelegg, samt mye annet som har med hage- og markfliser å gjøre.
Underlag for hagestein og belegningsstein
Før utgraving bør området markeres med staker og snor for å angi overflaten på det ferdige mursteinsbelegget. Overflaten på fortauet skal ligge litt over den omkringliggende bakken.
For å sikre stabile kanter bør underlaget være ca. 250 mm bredere enn det ferdige fortauet.
Jorden fjernes til en dybde som tilsvarer den totale tykkelsen på bærelaget, utjevningslaget og belegget - all matjord skal imidlertid fjernes ned til fast dekke. Underlaget komprimeres med valse eller vibrasjonsplate med et lite fall fra midten og ut mot sidene.
Bærelag
Til bærelaget brukes ikke-leirholdig stabilgrus med grov kornstørrelse, da laget skal bære asfalten og fungere som dreneringslag.
Laget skal ha jevn tykkelse og komprimeres fra kanten mot midten med vibrator slik at det er jevnt og 30-40 mm under bunnen av belegningssteinen.
Utjevningslag
Avrettingsgrus/sand med en kornstørrelse på 1-8 mm fordeles jevnt i et lag på 30-50 mm og jevnes ut ved hjelp av et helt glatt avrettingsbrett.
Avrettingsbrettet styres av avrettingsstenger i form av kraftige rør eller plater som legges helt flatt på begge sider av arealet i den endelige høyden ÷ belegningens tykkelse + ca. 10 mm for komprimering.
Fiberduk
En fiberduk kan legges mellom bærelaget og avrettingslaget eller under bærelaget for å stabilisere underlaget.
Fiberduken må IKKE legges mellom avrettingslaget og belegget, da belegget da blir løst.
Hvis du legger fiberduken mellom avrettingslaget og steinene, vil det likevel ikke forhindre at det vokser ugress mellom steinene, da dette vanligvis vokser i sanden i fugene.
Forbruk
Stabilgrus og planeringsgrus/sand synker 15-20 % under komprimering. Husk å ta hensyn til dette ved bestilling.
Utlegging
Før legging kontrolleres det komprimerte avrettingslaget en gang til med avrettingsbrettet.
Bakkefliser og hagefliser legges med 2-5 mm fuge i det valgte leggemønsteret, med et fall på ca. 10 mm per meter.
Stram en snor for å kontrollere retningen på flisene. Det må ikke brukes hammer eller hammere på jord- og hagefliser.
Til slutt legger du ut et tynt lag tørr strandsand eller finkornet kvartssand. Sanden feies inn i fugene og belegget vibreres med en gummimattevibrator.
Deretter feies sanden igjen inn i fugene og vibreres til fugene er helt fylt og teglsteinen er låst på plass.
Kanter
Kantene på belegget sikres mot utglidning med nedtråkket jord. Kantene kan også sikres med markstein eller hagestein satt på høykant. Det er også mulig å legge en skjult kant av trykkimpregnerte plater som bare når opp til halvparten av belegningssteinen.
For innkjørsler og veier med middels trafikk: Bruk belegningsstein. Utjevningslag: 30-40 mm sand/steinmel Bunnlag: 150-2 mm singel Bunnsikringslag: Evt. 150 mm grov singel.
For terrasser og lett trafikkerte områder som carportinnganger: Bruk belegningsstein eller hagestein. Utjevningslag: 30-40 mm sand/steinstøv Bunnlag: 100-120 mm singel.
Til hagestier og gangveier: Bruk hagestein eller belegningsstein. Utjevningslag: 5-10 cm sand/steinmel Bærelag: Ikke nødvendig, men 10 cm singel gir stabilitet og drenering.
Her er kanten av gangveien sikret med hagestein på høykant og et komprimert utjevningslag under jordoverflaten.
Mønster for legging av belegningsstein og hagefliser
Leggemønster og fargevalg er med på å gi belegningen et personlig preg.
For konsekvensens skyld anbefales det å bruke samme mønster på alle hagens belegningsstein og heller skape variasjon med ulike farger eller kanter. Kantene på belegningssteinen er betydelig blankere enn den rustikke overflaten. Derfor anbefales det ikke å legge gangveier med belegningsstein på kanten.
Kvartsfuger - Egnet for bakke- og hagestein.
Halvfuger - Egnet for bakkemurstein og hagemurstein.
Halvfuge på høykant - Egnet for hagefliser.
Fiskebensmønster - Egnet for fliser på bakken og i hagen.
Fiskebensmønster på kanten - Egnet for hagefliser.
Diagonal halvfuge - Egnet for belegnings- og hagefliser.
Blokkfuger - best egnet for leirfliser
Kvadratisk mønster på kanten - Kan kun legges med hagefliser.
Diagonal kvartsfuge - Egnet for hagefliser.
Vedlikehold av teak
Tre er et levende materiale som krever en del vedlikehold for å beholde sin opprinnelige form og slitesterke overflate. Hvis vedlikeholdet forsømmes, tørker treverket og trekker seg sammen, noe som kan føre til sprekkdannelser. For at Qvesarum Byggnadsvårds garantier skal gjelde, må disse anvisningene følges. Vedlikeholdsintervallene avhenger av dørenes og/eller vinduenes plassering. Hvis døren/vinduet står eksponert for sol og vind, er det nødvendig med hyppigere vedlikehold enn hvis panelene står beskyttet. Når teaken begynner å bli lysere og miste glansen, er det på tide å olje.
1. Hvis teaken er sterkt angrepet av smuss og svarte flekker, bør den rengjøres med Osmo Wood Renewer. Følg instruksjonene på produktarket som følger med trefornyeren.
2. Hvis treverket er grått, kan du enten slipe med sandpapir "240" og deretter olje med Timberguard, teakpigmentert. Følg instruksjonene i punkt 4 nedenfor.
3. Ved mindre avleiringer på treverket rengjør du døren/vinduene med såpe og vann før du oljer.
4. Slip med sandpapir "240". Børst av slipestøvet og påfør rikelig med Timberguard-olje (c). La det tørke en stund og fjern det overskytende med en klut. Gjenta denne prosedyren til døren/vinduene har sugd til seg olje overalt og er mettet.
Maling med linoljemaling
Mal tynne lag. Linoljemaling har et høyt pigmentinnhold og dekker godt selv i tynne lag. Du trenger ikke å spre på malingen raskt, men du bør male den ordentlig inn i treverket, da det tar litt tid å tørke. Selv når du tror at du stryker på så tynne lag som mulig, kan du stryke enda litt tynnere.
Ottossons har produsert en instruksjonsfilm på over to timer med detaljerte instruksjoner hvor du ser alle trinnene for å gjennomføre maleprosjektet ditt på den best mulige måten.
På Ottossons Youtube-kanal finner du nå klare instruksjoner om hvordan du maler vinduer, glasurmaling med linoljemaling, ettlagsmaling på treverk utendørs, fasademaling uten terpentin og mye mer. Filmene gir detaljerte instruksjoner der du ser alle trinnene for å gjennomføre maleprosjektet ditt på den beste måten.
Se Ottossons filmer her
INNENDØRS - UBEHANDLET TRE - MALING MED LINOLJEMALING
1. Grunning - Fortynn malingen med 10-20% balsamterpentin. Tørketid: 1-2 dager
2. Mellomstrøk - Mal med en ufortynnet maling. Tørketid: 2 dager
3. Sluttstrøk - Mal med en ufortynnet maling. Tørketid: 2 dager. For bedre glans kan du legge til 5-10% av Ottossons linoljemaling i det endelige sluttstrøket. For mattere glans kan du legge til 10-15% balsamterpentin i mellomstrøket samt det endelige sluttstrøket.
UTENDØRS - UBEHANDLET TRE - MALING MED LINOLJEMALING
1. Grunning - Bland malingen som følger: ca. 35% linoljemaling, 50% linolje, 15% balsamterpentin. Tørketid varierer med været, men beregn 3-4 dager i tørt og varmt vær.
2. Mellomstrøk - Mal med en ufortynnet maling på glatte overflater. Fortynn malingen med 10-20% balsamterpentin på røffe overflater. Tørketid: 1-2 dager
3. Sluttstrøk - Mal med en ufortynnet maling. Tørketid: 1-2 dager
MALING MED LINOLJEMALING PÅ METALL
1. Mal med rustbeskyttende maling på overflaten med metallmaling - Rustfri maling males på jern med to lag metallmaling. Fortynn malingen i første strøk med 10% balsamterpentin. Tørketid: 1-2 dager per strøk.
2. Sluttstrøk
Metallmalingen trenger ikke å males over hvis du ikke ønsker en annen farge. Påfør de to siste strøkene, ufortynnet. Tørketid: 1-2 dager per strøk.
Monteringsanvisning av spiraltrapper
Tre på en plattform eller toppbrakett på midtstolpen og hold fast i festet for å lodde midtstolpen mellom gulvet og taket. Merk av gulvet der midtstolpen skal være. Fjern plattform/toppbrakett.
Tre på alle trinnene på midtstolpen og sørg for at det nederste trinnet tres først og havner nederst (trinnene kan tres på slik som en vifte hvis du ønsker ha balanse). OBS! Det nederste trinnet er litt annerledes enn de andre, fordi det har et hull plassert til den første balustraden i den brede delen av trinnet. Avslutt med en toppbrakett eller en plattform fra Elite.
Du kan enten feste stolpen til den eksisterende plattformen i gulvet (hvis du også har en toppbrakett på stolpen) eller til åpningen i gulvet (hvis du har en plattform fra Elite). Det er en monteringsplate på undersiden av Elite-plattformene, som du borer hull i for riktig plassering på gulvet.
Balustrader
Alle standard balustrader unntatt én har en ca. 300 mm lang 10mm gjengestang i enden. Den første balustraden på det nederste trinnet har en 25 mm lang 16 mm gjengestang på enden.
Start med å skru inn trinnet med den korte gjengestangen i det første hullet i trinnets forkant på det øverste trinnet. Sett deretter sammen det første hullet i neste trinnet sammen med det bakre hullet i det første trinnet. Plasser en balustrade mellom disse to hullene, og stram løst med den påmonterte 10 mm mutteren samt skiven. Gjenta denne prosessen til alle rekkverk er på plass og alle trinn er koblet sammen.
Det øverste trappetrinnet
Hvis du har en plattform fra Elite, har du også en toppstolpe hvor det er laget et hull nederst som passer til en 10 mm gjengestang. Gjengestangen skrus dermed gjennom hullet i plattformen, og strammes til med det bakre hullet i det øverste trinnet med en påsatt 10 mm mutter samt skive.
Feste av rekkverket
Hvis håndlisten er i to deler, skrus de sammen med de medfølgende skruene. (Disse to delene er skrudd sammen før de monteres på rekkverket). Det kreves to personer for å montere rekkverket, hvorav den ene holder rekkverket på plass på det øverste trinnet. Skru håndlisten inn i rekkverket med de medfølgende skruene. Start fra nederste trinn og jobb dere oppover til rekkverket er festet til alle balustradene. Etter dette strammes rekkverket og balustradene sammen. Gjengestengene kappes lettest med boltskutter eller baufil.
OBS! Håndlisten er laget av mildt stål, og selv om rekkverket er bøyd til riktig form på fabrikken, kan materialet i rekkverket noen ganger forsøke å bøye seg tilbake til sin opprinnelige form. Derfor kan det være nødvendig med noen justeringer for å få håndlisten til å posisjonere seg riktig, med for eksempel og et par store rørtenger.
Ekstra balustrader (hvis du trenger mer enn én balustrade per trinn)
De ekstra balustradene er forboret og bøyd i begge ender, i tillegg til at trinnene også er forboret. Skru først rekkverkene løst hengende i de allerede monterte balustradene med de medfølgende skruene, uten å stramme dem, og skru deretter løst nedenfra. Når alle rekkverk er løse, strammes alle skruene sammen.
OBS! Ikke tving skruene inn i rekkverkene. Hvis de plasseres skrått i bøyningen må hullet bøyes igjen med en 6 mm gjengetapp.
Det anbefales at håndlisten sveises til den øverste stolpen. Når håndlisten er festet godt og alle rekkverk er på plass, fylles skruehullene igjen og slipes eventuelt med sandpapir for å få en fin overflate.
Vedlikehold og rengjøring av baderomsmøbler fra Qvesarum
Rengjøring
Når du rengjør selve baderomsmøbelet og marmorplaten, anbefaler vi en myk klut og et mildt vaskemiddel. Dette kan for eksempel være en mild såpeoppløsning. La aldri vann eller vaskemiddel tørke inn i marmorplaten, men tørk av overflaten med en tørr klut. For rengjøring av porselensvasker i baderomsmøblene brukes en skurepute og et rengjøringsmiddel beregnet for rengjøring på badet.
Vedlikehold
Vi anbefaler at marmorplaten på baderomsmøblene våre regelmessig oljes med steinolje. Steinoljen er beregnet t marmorplater og gir platen beskyttelse mot smuss og kalk. Møblene er penselmalt og etter mange års bruk kan fargen i møblene slites, for eksempel ved knottene der du åpner og lukker møblene. Hvis du vil male på nytt, må du først pusse overflaten, skru ut knottene og deretter male den slitte delen på nytt.
Mangler du noen instruksjoner?
Gi oss beskjed om hva du savner, så skal vi gjøre vårt beste for å legge til flere instruksjoner.